Към всички

🥬 Сарми с кисело зеле и кайма

🥬 Сарми с кисело зеле и кайма

Рецепта за Сарми с кисело зеле и кайма

✅ Основно ястие

🍽 Порции : 10  

🕓 до 1час40мин.

 

Необходими продукти : 

1 глава лук - 80 гр.

2 с.л. свинска мас - ( 5 с.л. олио ) 

100 гр. ориз 

1/2 ч.ч. скълцани домати - 150 гр.

1-2 ч.л. червен пипер

две-три щипки смлян черен пипер

1 ч.л. чубрица

1 кг. кайма

200 мл. зелева чорба - саламурата на киселото зеле

30 бр. листа кисело зеле

 

Цени в Супермаркети Славекс (20.10.25г.)  :

свинска мас 350г- 2.79лв, слънчогледово олио 

ориз 1кг - 3.89лв. 

кълцани домати 400г - 1.79лв

червен пипер 60г - 0.69лв

черен пипер 10г - 0.49лв

чубрица 40г - 0.45лв.

1кг кайма - 7.20лв

кисело зеле 1кг - 3.69лв

Общо: 19.60лв.

 
Начин на приготвяне:
  1. Лукът се нарязва на дребно. В тиган се загрява добре мас ( олио ) и лукът се пържи за минута.
  2. Оризът се измива добре с вода. Отцежда се и слага при запърженият лук. Пържи се за минута.
  3. Добавят се доматите, червен пипер и 150 мл. гореща вода. На умерен огън оризът се вари докато поеме водата.
  4. Сместа се подправя с пипер, чубрица и 1/2 ч.л. сол. Котлонът се изключва, в тигана се слага каймата и добре се размесва без да се пържи.
  5. От киселото зеле се отделят 20-30 бр. здрави листа.
  6. На всеки лист се отрязва кочана под “V” образна форма.
  7. В средата се слагат по една, две супени лъжици от плънката. Може и повече или по малко в зависимост от големината на зелевият лист.
  8. Завиват се сърми.
  9. Дъното на глинен гювеч се намазва с олио или мас и се покрива с отрязаните кочани на зелевите листа. Добавят се още няколко парчета зеле, така че дъното да е покрито.
  10. Сармите се редят плътно една до друга.
  11. Зелевата чорба се налива в празният тиган от кайма. Сипва се около 300-400 мл. гореща вода и всичко се полива върху сармите.
  12. Наливат се 4 с.л. олио и 1 ч.л. червен пипер.
  13. Гювечът се затваря с капак и поставя в студена фурна. Загрява се до 180° и от този момент сърмите се пекат за 60 минути.
     
 Подходящо ястие за:
  • Семейна вечеря

  • Празнична трапеза (Коледа, Нова година)

  • Традиционно зимно меню

Коментари
Добави коментар Затвори
*